به گزارش راهبرد معاصر؛ این روزها کرونا تیتر یک اخبار سراسر دنیا است بیماری که پیر و جوان، فقیر و غنی، سیاستمدار و عامی، سلبریتی و مشهور و معروف و عادی نمیشناسد، وقتی بیاید همه را با هم آلوده میکند چنانچه از تام هنکس بازیگر هالیوودی تا فلان سیاستمدار معروف هم از این همهگیری در امان نمیمانند. بیماری که شمار مبتلایانش در دنیا براساس آخرین آمارها به مرز 122 هزار نفر نزدیک میشود و قریب به 4500 نفر را هم به کام مرگ کشانده است البته این آمارها دقیق نیست چرا که شیوع آن در دنیا به نقطه اوج خود رسیده و مبتلایان ثانیه به ثانیه اضافه میشوند و ممکن است خیلیها هم شناسایی نشوند.
اما نکته قابل تامل آنکه با ورود هر بیماری جدیدی متخصصان، داروسازان و دانشمندان برای کشف درمان آن دست به کار میشوند تا بلکه راهی برای درمان آن و نجات جامعه بشری پیدا کنند و مسلما کرونا با آمار بالای مبتلایان به آن هم از این قاعده مستثنی نبوده و نیست و مدتهاست که کشورهای دنیا و از همه مهمتر خود چین که اولین کشوری است که کرونا در آن شیوع یافت و جان هزاران نفر را گرفت دست به کار شده اند تا بلکه راهی پیدا کنند. این تلاشها هر از چند گاهی به انتشار خبری مبنی بر پیدا کردن درمان کرونا منتهی میشود اما از واقعیت تا شایعه راه بسیاری است و البته شاید هم پیدا کردند اما نه آن درمانی که نتیجه بخش باشد!
با این حال کشورهای بسیاری در این حوزه ورود کردند تا بلکه بتوانند در درمان این بیماری سریع الانتشار که در حال حاضرداروی مشخصی برای درمان نیست، سرآمد و مطرح شوند. هفتم اسفند ماه بود که خبری مبنی بر ساخت داروی کرونا در چین منتشر شد. خبری که از تلاشهای یک دانشمند از اساتید دانشگاه تیانجین در کشور چین حکایت میکرد که واکسنی را برای مقابله با کرونا ویروس آماده کرده و حتی نمونههایی از این واکسن را روی خود نیز امتحان کرده تا نشان دهد عوارض جانبی برای به خطر انداختن جان افراد ندارد. با این حال متخصصان چینی معتقد بودند میتوان از این دارو برای مبارزه با کرونا ویروس استفاده کرد اما هنوز نتایج دقیقی از این دارو و ترکیبات آن در دست نیست.
تقریبا در همین زمان هم یک کمپانی آمریکایی به نام شرکت داروسازی و بیوتکنولوژی گیلیاد هم اعلام میکند قصد دارد داروی تولید شده این شرکت را روی بیماران مبتلا به کرونا در آمریکا آزمایش کند. این کمپانی عنوان کرده که این دارو با تلاشهای بیوقفه و همکارهای صنایع داروسازی در دو کشور چین و آمریکا تولید شده است. از این دارو و نتایج کسب شده از آزمایشات آن روی نمونههای مبتلا به کرونا هم خبر جدیدی در دست نیست.
با این حال چینیها از داروی مبارزه با ایدز و دهها گونه از داروهای سنتی دیگر نیز به صورت ترکیبی و مجزا برای درمان کرونا استفاده کردهاند؛ افزون بر این پلاسمای خونی در کشور چین تهیه شده که پزشکان چینی بر آن تأکید داشته و معتقدند میتواند برای درمان مؤثر باشد و تاکنون برای معالجه صدها بیمار هم استفاده شده است. این پلاسما از خون کسانی که پیشتر به کرونا مبتلا شده و بهبود یافتهاند تهیه میشود. خون این افراد نوعی پادتن تولید کرده که سیستم ایمنی بدن را در مقابل ویروس بالا برده و به تدریج ویروس در خون آنها از بین رفته است؛ در واقع این پلاسمای خون، نوعی پادتن است که از خون بیمارانی که بهبود یافته اند تهیه شده است و برای همین مبتلایان درمان شده تشویق شدهاند که به ایستگاههای خونگیری مراجعه کرده و خون اهدا کنند.
برخی دیگر از کشورهای دنیا هم از جمله ژاپن، تایلند و استرالیا هم از تلاش برای ساخت واکسن و داروی کرونا گفته اند هر چند هنوز هیچ خبر قطعی برای این مورد عنوان نشده اما تلاشهای بین المللی در راه درمان کرونا ادامه دارد. خبرها حاکی از آن است که در ژاپن پزشکان تصمیم دارند با استفاده از داروی ایدز یا همان آنتی رتروویرال به جنگ با کرونا بروند. اما تا کنون شواهدی مبنی بر تاثیرگذاری این دارو دیده نشده است. در همین حین پزشکان تایلندی سعی بر ساخت این دارو به وسیله ترکیب داروی ایدز و داروی ضد ویروسی آنفولانزا کرده اند که به وسیله این دارو تا کنون توانسته اند یک زن 70 ساله چینی را درمان کنند.
با این حال یک کمپانی آمریکایی با نام مدرنا نیز مدعی شده که واکسن کرونا را ساخته اما هنوز برای استفاده از آن زوداست.
ایران هم چندی است وارد عرصه تحقیق برای کشف درمان و داروی کرونا شده است و اخیرا هم خبری منتشر شد مبنی بر اینکه تیمی از محققان کشور از دانشگاههای مختلف علوم پزشکی در حال تلاش برای تولید داروی و بیماری کرونا هستند.
چنانچه رییس دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله پیش از این از اجرای سه پروژه علمی توسط محققان، پزشکان و دانشمندان ایرانی برای ساخت داروی قطعی ویروس کرونا خبر داده بود. دکتر«علیرضا جلالی» گفته بود: « کمیته های علمی دانشگاههای علوم پزشکی بقیه الله برای ساخت داروی قطعی ویروس کرونا و ارائه جدیدترین روشهای درمانی و بهبود مبتلایان فعال شده است. خروجی این جلسات علمی، تبادل تجربیات پزشکان و در نهایت کاهش آمار مرگ و میر مبتلایان ویروس کرونا نسبت به روزهای اول است.»
باید تاکید داشت که محققان ایرانی پیش از این موفق به ساخت واکسن آنفولانزا شدهاند و مطابق گفتههای دکتر جلالی هر چند نمیتوان جزییات دقیقی از پروژههای یاد شده منتشر کرد اما عنوان شده که اولین پروژه، ساخت داروی درمانگر کرونا مبتنی بر حوزههای علم ژنتیک است که مراحل اجرای آن با همراهی مجموعه وزارت بهداشت و معاونت تحقیقی- صنعتی سپاه در مرکز ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله کلید خورده است. هر چند تا رسیدن به حصول نتیجه راه بسیاری مانده و شاید هفتهها و ماهها به طول بینجامد چنانچه دکتر جلالی بازه ای 3 تا 6 ماهه برای به ثمر نشستن داروی درمانگر کرونا مشخص کرده اما آنچه مسلم است ایران با وجود دانشمندان، محققان و داروسازان متبحر در این مسیر به نتیجه خواهد رسید.
از این پروژههای تحقیقاتی که بگذریم باید عنوان کرد ایران در تولید و استفاده از داروهای گیاهی سابقهای تاریخی دارد چنانچه ابنسینا پزشک معروف ایرانی در این کار سرآمد بود و کتاب های پزشکی و درمان با داروهای گیاهی وی منابع و پایه بسیاری تحقیقات پزشکی عصر حاضر بوده است یا طب ایرانی و اسلامی بر پایه داروهای گیاهی درمان بیماریهای بسیاری را به نتیجه رسانده است و حالا ساخت داروی گیاهی برای درمان بیماران مبتلا به ویروس کرونا هم به عنوان پروژهای تحقیقاتی توسط دانشمندان و محققان ایرانی دنبال میشود تا بلکه به ساخت داروی قطعی درمان کرونا منتهی گردد.
اما چندی بعد از اظهارات دکتر جلالی مبنی بر انجام پروژه های تحقیقاتی برای ساخت داروی کرونا این مقام مسئول در دانشگاه بقیه الله درباره آخرین وضعیت تولید داروی ضد کرونا اعلام میکند: «یکی از مراکز تحقیقاتی ما موفق به تولید داروی این بیماری شده و این دارو در حال طی کردن مراحل تحقیقات بالینی است.»
وی عنوان کرده است:«داروی ایرانی ساخته شده برای ویروس کرونا ظرف ۲۴ ساعت پس از تزریق اولیه پاسخ نسبی نشان داده است. البته هنوز برای قضاوت و ارزیابی در این زمینه زود است اما در صورتی که به نتیجه نهایی برسیم تولید انبوه این دارو با توجه به بومی شدن فناوری طی حدود سه هفته وارد بازار کشور می شود.»
کرونا یک اپیدمی خطرناک اکنون بسیاری از مردم سراسر دنیا را مبتلا کرده است، عده ای را به کام مرگ کشانده و زندگی بسیاری را از ترس ابتلا به رکود و انزوا و قرنطینه خانگی رسانده است. اما آنچه مسلم اینکه تلاشها برای یافتن راه درمان آن مدتهاست در سطح بین الملل دنبال میشود و کشورهای بسیاری مدعی ساخت داروی آن شده اند اما هنوز نتیجهای به عینه دیده نشده است؛ حالا ایران هم مدعی است که داروی آن را ساخته و دارد مراحل تحقیقات بالینی را طی میکند. هر چند از رویا تا واقعیت فرسنگ ها راه است اما دانشمندان و محققان ایرانی پیش از این هم اثبات کردهاند که خواستن توانستن است و اگر عزمشان را جزم کرده و دست در دست یکدیگر دهند ریشه کرونا ویروس را هم قطع خواهند کرد.